Chcete slevu 10%? Odebírejte newsletter. Odkaz najdete dole.

Jak se o sebe starat během menstruace?

Jak se o sebe starat během menstruace

Menstruace je přirozený proces, kterým prochází každá žena v průběhu svého reprodukčního věku. Někdy pro nás někdy může být i bolestivá nebo nepříjemná, ale existuje mnoho způsobů, které nám ji mohou udělat pohodlnější. V tomto článku si přiblížíme několik triků a tipů, jak se o sebe správně starat během menstruace.

 

  1. Strava

Strava hraje velkou roli v tom, jak se během menstruace cítíme. Doporučuje se jíst potraviny s vysokým obsahem železa, aby se tělo vyrovnalo se ztrátou krve. Železo najdete v červeném mase, doplnit ho můžete i luštěninami, houbami, nebo vhodným doplňkem stravy - například v tobolkách.

Pokud trpíte bolestmi břicha a křečemi, vyhněte se potravinám obsahující kofein, alkohol a cukr, které mohou tyto symptomy zhoršovat. Svou ranní kávu vyměňte za bylinný čaj, nebo alespoň za bezkofeinovou variantu. Jezte hodně čerstvého ovoce a zeleniny, bílé pečivo vyměňte za celozrnné a zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako jsou ryby a ořechy. Nezapomeňte také doplňovat hořčík, pomáhá proti menstruačním křečím, únavě a PMS. Najdete ho v datlích, banánech, luštěninách a rybách. 

baner na blog strava

  1. Hydratace

Dostatečný pitný režim je během menstruace velmi důležitý. Při menstruaci se tělo více dehydratuje, což může vést k řadě problémů. Mezi ně patří zvýšená únava, podrážděnost, bolesti hlavy a nevolnost. 

Dbejte na dostatečný pitný režim, ideálně v podobě vody, nebo neslazených bylinných čajů. Konkrétní denní příjem tekutin závisí na více faktorech - váha, věk a fyzická aktivita. V průměru se doporučuje vypít minimálně 2-3 litry tekutin denně.

bannery na blog dovnitř (kopie)

  1. Cvičení

Pokud se na to necítíte, nepouštějte se do větších fyzických aktivit. Intenzivní tréninky vyměňte za procházky nebo lehké protahování, které pomáhá proti menstruačním bolestem. Můžete zkusit i jógu, během které uvolníte napětí svalů. Meditace může pomoci na prodýchání bolesti.

bannery na blog dovnitř

  1. Pohodlí

Během menstruace je důležité nosit pohodlné oblečení, aby se minimalizovala bolest a nebylo způsobeno podráždění. Pokud často trpíte bolestmi břicha, zkuste nosit volnější oblečení, které vás nebude tlačit. Doporučujeme používat nahřívací polštářek, suché teplo pomáhá od bolestí.

 

bannery na blog dovnitř (kopie 2)

 Nahřívací polštářek můžete koupit zde.

  1. Správná hygiena

Během menstruace je důležité dodržovat správné hygienické návyky, aby se minimalizovalo riziko infekce. Měňte si své menstruační potřeby pravidelně a pokaždé si důkladně umyjte ruce. Udržujte si oblast genitálií čistou a suchou, k umytí postačí obyčejná voda, nebo intimní gely s vyváženým pH. Nezapomínejme také na to, že mýdlem si myjeme pouze zevní genitál, abychom si nenarušily vaginální mikroflóru.

 

Intimní gely i menstruační potřeby najdete u nás. Podívejte se třeba zde.

bannery na blog dovnitř_1